Risto Simonen Kansalaisen asiamies

Arkadianmäen muutoksen tuulet

Edustuksellisen demokratian, kansanedustuslaitoksen ja valtiopäivämuotoisen poliittisen päätöksenteon kehittäminen edellyttää kaikilta tahoilta eduskunnassa kykyä poliittisen päätöksenteon kulttuurin ja toimintatapojen uudistamiseen.

“Jo Kekkonen aikanaan kiinnitti huomiota siihen, että politiikasta on tullut yhteisten asioiden hoitamisen sijaan poliittista peliä ja pelin politiikkaa”.

Hallitusohjelmahan on vaaleissa menestyneen "koalition" tavoitepaperi eduskuntakaudella tärkeiksi koettujen asioiden edistämiseksi. Priorisointia.  Mutta se on aiemmin ollut johtavan tai johtavien valtapuolueiden näkemys. Eduskuntatyö on kuitenkin edustuksellista "parlamentarismia". Sen pitäisi perustua vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Kaikkien puolueiden ja kansanedustajien osallistamiseen. Tapauskohtaisesti, tärkeissä asioissa myös parlamentaariseen valmisteluun. Sotekin olisi pidemmällä, jos hallitus olisi kuunnellut eduskuntaa paremmin.

USA:n entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck on esittänyt Suomen poliittiselle järjestelmälle aiheellista kritiikkiä: Suomi menettää paljon innovaatioita, kehittämispotentiaalia, päätöksenteon tehokkuutta sillä, että valta keskittyy liiaksi poliittisessa päätöksenteossa. Oreckin mukaan vuorovaikutuksen lisäämisellä saataisiin aikaan myös tuloksia.

Tarve reformiin on uskallettava tunnustaa ja päätöksenteon kulttuurin uudistamisesta on tartuttava kiinni kuin härkää sarvista. Uudistamis- ja muutostahdon tulee olla konkretiaa. Ei sanahelinää. Keinovalikoimaa riittää. Nyt täytyy löytyä myös aitoa tahtoa yhteisten asioiden kestävään hoitamiseen.

Risto Simonen, kansanedustajaehdokas, Kansalaispuolue, Savo-Karjalan vaalipiiri

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat